ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

07.12.2022

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ–

ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ –ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442

E-mail osika@otenet.gr

 

Αθήνα 5/12/22

Υπόμνημα

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών  

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

κ. Υπουργέ

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας εδώ και 13 χρόνια δέχονται μόνο περικοπές και μόνο περικοπές, σε όλα τους τα δικαιώματα, στις κύριες τις επικουρικές συντάξεις, στα πληρωμένα δώρα τους, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, στα κοινωνικά θεραπευτικά τους δικαιώματα, τις συντάξεις χηρείας, στην υγεία, τα φάρμακα και ο κατάλογος καλά κρατεί.

Οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη κατανάλωσης, στην ενέργεια που τον τελευταίο χρόνο καλπάζουν δίχως σταματημό δίνουν την χαριστική βολή σε ότι έχει απομείνει από αυτό που λογίζεται ως συνταξιουχικό εισόδημα.

Με λίγα λόγια η κατάσταση δεν πάει άλλο. Και αφού όλα αυτά συμβαίνουν και τσακίζουν την ζωή μας, αντί για πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις το πακέτο «αυξήσεων» που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση χειροτερεύει την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Και αυτό γιατί: η μεσοσταθμική αύξηση του 7.8% είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, δίνεται μόνο στις κύριες και όχι στις επικουρικές συντάξεις.

Τα 250 ευρώ στο εισόδημα των 9.600 ευρώ ετησίως καμία σχέση δεν έχει με την καταβολή της 13ης σύνταξης που είναι πληρωμένη και θα έπρεπε να δίνεται σε όλους τους συνταξιούχους. Για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους ισχύει η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, που η κυβέρνηση της Ν.Δ θα καταργούσε η οποία θα συμψηφίζεται.

Τα αναδρομικά του 11μηνου 2015-2016 για τα Δώρα και τις επικουρικές δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολο των συνταξιούχων. 

κ. Υπουργέ

Οι συνταξιουχικές μας οργανώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας μας βρίσκονται για μια ακόμη φορά στο δρόμο του αγώνα. Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα. Στην Αθήνα η Παναττική συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 12/12/2022 και ώρα 10.30π.μ θα ακολουθήσει  πορεία στο Υπουργείο σας και παρακαλούμε να δεχθείτε την αντιπροσωπία μας. Στο Υπουργείο σας θα είμαστε γύρω στις 12μ.μ.

Διεκδικούμε:

·       Την άμεση καταβολή  των πληρωμένων δώρων μας 

·       Την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές μας. Να δοθεί αύξηση μετά 13 χρόνια σε όλες τις συντάξεις κύριες και επικουρικές, πάνω από τον πληθωρισμό.  

·       Αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 650 ευρώ, από τα 360 και 384 ευρώ  που είναι σήμερα.

·       Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών του 11μηνου του 2015, Δώρων και επικουρικών. 

·       Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο σύστημα υγείας με άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

·       Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, να εκκαθαριστούν και να αποδοθούν στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των συντάξεων τους, κύριας, παράλληλης, διαδοχικής, εφάπαξ, επικουρικής.   

 

Μετά Τιμής

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις