ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 60+

19.04.2023

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ

Εδώ και μήνες γινόμαστε μάρτυρες μίας στοχευμένης παραπληροφόρησης εκ μέρους της κυβέρνησης, μερίδας των ΜΜΕ και εργατολόγων – δικηγόρων, ότι για όλες τις περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την δραστική μείωση των εφάπαξ, φταίει ο Νόμος 4387/16 του Κατρούγκαλου, έχουν όμως κοντή μνήμη και ξεχνούν ότι :

  1. Από το 1994 άρχισε το ξήλωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος με σκοπό όπως όλες οι κυβερνήσεις υποστήριζαν την επιβίωσή του. Όλα αυτά τα χρόνια ψηφίσθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μια σειρά αντιασφαλιστικά νομοθετήματα που έβαλαν στο στόχαστρο των περικοπών όλες τις συνταξιουχικές παροχές, αύξησαν τα όρια ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες, περιόρισαν τις πληρωμένες κοινωνικές παροχές, αύξησαν την συμμετοχή των ασφαλισμένων στην υγεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σταδιακά απάλλασσαν τους εργοδότες και το κράτος από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Από το έτος 2010 μέχρι και σήμερα έχουμε μία πραγματική επέλαση σε όλα τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με γεωμετρική πρόοδο από όλες τις κυβερνήσεις που ανεξάρτητα από το πως αυτές πολιτικά αυτοπροσδιορίζονται. Η μία έπαιρνε την σκυτάλη από την άλλη και συνέχιζε αυτή την αντιασφαλιστική επέλαση. Με μία σειρά νόμους αξιοποιώντας την κρίση που οι επιχειρηματικοί όμιλοι δημιούργησαν άρχισαν την επίθεση στις πληρωμένες αποδοχές των συνταξιούχων αφού πρώτα φρόντισαν μέσα σε μία νύχτα να αρπάξουν με την μέθοδο του κουρέματος (το λεγόμενο PSI), τα αποθεματικά από τον πληρωμένο μόχθο των ασφαλισμένων που αριθμούσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. Αρχικά πέρασαν σε δραματική μείωση των κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ, τη μείωση της 13ης και 14ης σύνταξης και στη συνέχεια στην πλήρη κατάργησή τους, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έβαλαν φόρο αλληλεγγύης σε όσους είχαν εισοδήματα πάνω από 12.000 € ετησίως. Για όσους έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 € το μήνα μικτά και επικουρική πάνω από 300 € μικτά, σε ολόκληρη τη σύνταξη. Πέρασαν σε παραπέρα δραματικές περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία-Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έκλεισαν θεραπευτήρια, νοσοκομεία, δημόσιες δομές υγείας. Μείωσαν τις υποχρεώσεις του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων στη κοινωνική ασφάλιση, τους χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να πηγαίνουν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, παρέδωσαν την επικουρική ασφάλιση στον ασφαλιστικό τζόγο, εξαφάνισαν τις πληρωμένες κοινωνικές παροχές. Αύξησαν δραματικά τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση σε άνδρες και γυναίκες. Θα θέλαμε πολλές σελίδες για να περιγράψουμε το σύνολο αυτής της αντιασφαλιστικής επίθεσης.
  2. Όλα αυτά έγιναν από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αρχικά το ΠΑΣΟΚ, μετά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αργότερα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ξανά ΝΔ, με τους νόμους που ψήφισαν 3863/2010 και 3865/2010,  4024/2011, 4051/2011, 4093/2012, 4387/2016 και 4670/2020 και παρότι όλοι πανηγύριζαν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και την εποπτεία όλοι αυτοί οι νόμοι παρέμειναν και εφαρμόζονται χωρίς να καταργηθεί κάποιος παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου.                                   
  3. Με τις πρόσφατες πληρωμές των συντάξεων αποδείχθηκε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για τέσσερις αυξήσεις που θα λάβει το σύνολο των συνταξιούχων και θα βελτιώσει τη ζωή τους ήταν όπως η ΣΕΑ είχε προειδοποιήσει, ένα μεγάλο ψέμα γιατί :                                                             Το ποσοστό  7,75% που εδόθη ως αύξηση σε μία μερίδα συνταξιούχων ούτε τον επίσημο τιμάριθμο που είναι 9,9 % δεν καλύπτει. Η αύξηση αυτή δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε αυτή στο σύνολό του εισοδήματος πέφτει στο 5 με 6% , μειώνοντας παραπέρα την αγοραστική του δύναμη με την ακρίβεια που συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα και ο πληθωρισμός να καλπάζει. Μετά από 13 χρόνια συνεχούς φτωχοποίησης των συνταξιούχων με πάνω από 120 δις απώλειες φτάσαμε στο έτος 2023 όπου ενόψει της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ πανηγυρίζει ότι έδωσε 4 αυξήσεις, με την υπόσχεση ότι και εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος θα έδινε ίσως σε κάποιους -  κάποιο επίδομα.    Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει υποσχέσεις ότι θα επαναφέρει λέει την 13η σύνταξη που είναι επίδομα και όχι την 13η σύνταξη όπως αυτή καταβαλλόταν πριν τις περικοπές και έτσι έχει πληρωθεί.                          Είναι φανερό ότι τα αιτήματα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων δεν χωρούν στις πολιτικές τους που θα συνεχισθούν και θα οδηγούν στη συνεχή φτωχοποίηση τους συνταξιούχους  αφού το νομικό τους οπλοστάσιο ισχύει και με βάση αυτό οι συντάξεις θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με τον νόμο 4387/ Κατρούγκαλου και τον 4670/2020 Βρούτση, που ουσιαστικά ο υπολογισμός αυτός μετά το 2028 θα ρίχνει την συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων στα 700 €.
  4. Όπως είναι γνωστό το ασφαλιστικό σύστημα στη  χώρα έγινε πριν από αρκετές δεκαετίες κάτω από  σκληρούς, μαζικούς αγώνες των εργαζομένων με σκοπό τη συνέχιση της επιβίωσης των εργαζομένων μετά την αποχώρηση από την εργασία τους. Όλα αυτά τα χρόνια και σε μία ιστορική περίοδο ο αγώνας αυτός υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να ψηφίσουν μία σειρά νομοθετικών διατάξεων που για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αποτέλεσαν θετικές κατακτήσεις για την κύρια σύνταξη, την επικουρική, το εφάπαξ, την 13η και 14η σύνταξη καθώς και τα ζητήματα υγείας, πρόνοιας, κοινωνικών παροχών δίχως να λύνουν τα ζητήματα του κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.           Όλα αυτά τα χρόνια κάτω από μία ασίγαστη πάλη των συνταξιούχων και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους καταφέραμε και βάλαμε φρένο, καθυστερήσαμε  και κατακτήσαμε ορισμένα από τα αιτήματά μας.   

 

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε στο δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και θα είμαστε και την προεκλογική περίοδο μην πιστεύοντας βέβαια σε επίδοξους σωτήρες.

Η Ασφάλιση για την Σύνταξη και την Υγεία είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ δικαίωμα – αγαθό που ΔΕΝ εμπορευματοποιείται και δεν ΔΕΝ προσφέρεται για Χρηματιστηριακό τζόγο. Η ζωή, η υγεία, η αξιοπρέπεια και το αποτέλεσμα του μόχθου των Ανθρώπων είναι πάνω από τα “κέρδη” των ολίγων και επιτήδειων.

 

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, διεκδικούμε και απαιτούμε όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει, σε όλα μας τα δικαιώματα :

Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.  

Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα μας.

Καταβολή   των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην Υγεία.

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δωρεάν, σε Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Άμεση έκδοση των συντάξεων.

Κατάργηση κάθε πλειστηριασμού στην εργατική λαϊκή κατοικία.

 

 

Κάντας Αριστοτέλης  

Πρόεδρος της                                                                                                                                                                                                                                                      Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης